ПУТУЈУЋА ИЗЛОЖБА РОМСКИХ СЛИКАРА - НОМАД АРТ
6.02.2012

У простору Европског кутка у Нишу, 6. фебруара биће отворена изложба „НОМАД АРТ“–Путујућа изложба 10 ромских сликара, која је остварена у оквиру пројекта Удружења ликовних уметника Рома Србије. Изложба се организује под покровитељством Градске општине Палилула у Нишу, Града Ниша- Европског кутка и ЕКОполис- медијске еколошке мреже Србије. Овим поводом у Медија центру Ниш, одржана je конференција за новинаре. O поставци 10 ромских сликара и овом пројекту говорили су Радошин Зајић, уредник програма ЛУР-а, Милош Васић, председник ЛУР-а и проф.Слободан Г.Јовановић, са Факултета уметности у Нишу. Госте из Трстеника и других градова Србије поздравили су у име општинског Већа и Канцеларије за ромска питања Градске општине Палилула, Драган Османовић и Бојан Зенуловић.

Ликовна публика у Нишу моћи ће да погледа радове: мр Зорана Таировића (Нови Сад), академског сликара Слободана Караџића, (Нови Сад), Радомира Усаиновића (Ћуприја), Слободана Милосављевића (Аустрија), Маје Љуботина Антоанеску (Љубљана), Шабана Бутића (Ниш), Милоша Васића (Трстеник), Драгана Васиљковића (Шабац), Мине Караџић, Владимира Алексића  (Јагодина) а као госте и Скарлет Баптиста (Индија) и Тонија Анушића (БиХ).   

Овај пројекат обухвата изложбе у 5 градова Србије: Новом Саду, Београду, Крушевцу, Краљеву и Нишу и има за циљ децентрализацију културе и умрежавање институција културе широм Србије, равномерни културни развој приближавањем врхунских уметничких програма свим грађанима на територији Републике. Пројекат „НОМАД АРТ“ – „Путујућа изложба 10 ромских сликара“ финансијски су подржали: Фонд за отворено друштво и ЛУР Србије. По речима Радошина Зајића, уредника програма ЛУР-а, пројекат „НОМАД АРТ“ отвара праксу суочавања са проблемима који се јављају у односима међу носиоцима различитих култура, те етничких група ка њиховом прихватању и међусобном поштовању. Турнејом по Србији, новембар 2011-фебруар 2012.године, доприноси се развоју културолошке свести о културним потребама, систематизацији и фаворизацији квалитета и приоритета, проналажењу излаза из наслеђених предрасуда и привидног неразумевања.